10.06.2018

Declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, la postul de televiziune Antena 3

PSD

Reporter: Aseara a fost cel mai mare miting din ultimii 30 de ani. Ceea ce urmeaza este vital. In prima parte vom vorbi despre miting.

Liviu Dragnea: Simt aceeasi emotie ca aseara. A fost o emotie puternica in piata. Nu pot sa spun ca a fost pozitiva, a fost o descarcare a tuturor celor care au fost in piata si le multumesc ca au venit. Ne-am fi dorit ca Mircea sa vorbeasca in fata multimii. Primul motiv a fost pentru a protesta impotriva sistemului odios patronat de Iohannis, unul dintre beneficiarii principali ai sistemului, prin uneltele pe care le au, ofiteri, sefii parchetelor, Pahontu, unul dintre liderii importanti, toate portocalele care incep sa iasa la iveala in continuare. Un alt motiv a fost ca am fost provocati, un partid ca PSD, cel mai mare social-democrat din Europa, nu poate fi amenintat, jignit, si sa te astepti ca sta cu mainile in san. Asta a fost mitingul mic, urmatorul va fi urias, intr-o alta locatie, pentru ca in Piata Victoriei nu poate avea loc. Aseara am vazut la o televiziune cu epoleti in care se arata poza de anul trecut – fiecare se face de rusine in ce fel doreste. Au facut un miting pe care l-au fotosopat. Al treilea motiv a fost sa avertizam societatea, pentru ca se poate ca multi oameni sa se gandeasca ca nu pot ajunge la mana statului paralel, dar doamna Rarinca nu era o personalitate importanta, au atacat si oameni obisnuiti. Sunt si alti oameni care au fost tarati, asa nu se mai poate, este mult prea mult. Toti cei care au fost in piata au auzit despre sumele uriase pe care acest stat le-a cheltuit pe filaje, pe ascultari, au avut si de unde. Nici un guvern normal la cap nu mai poate aloca sume mai mari, finantam aceste structuri, care trebuie sa cheltuie banii pe principalele atributii din legislatie. Am vrut sa aratam si partenerilor nostri straini, pentru ca dupa Revolutie NATO, UE ne-au spus ca ne invata democratia, ca noi n-o stiam. Ar trebui sa isi asume toti aceasta responsabilitate, ca au incurajat, au si finantat acest stat paralel, acest sistem odios, au sustinut public in mai multe randuri. Nu asta e democratia la ei acasa, nu sunt protocoale secrete, nu se face justitie la televizor, arestarile de la televizor nu erau ca sa isi umfle muschii, ci ca sa arate tuturor cat de puternic e acest regim. Eu cred ca partenerii nostri trebuie sa inteleaga, pentru ca am vorbit cu ambasadori si imi spuneau ca romanii protesteaza, dar acum au venit romani care au protestat. Am inceput aceasta actiune dintr-un sir, pentru ca nu au vrut sa inteleaga toate apelurile mele. Am tot sperat ca nu este nevoie sa ducem lupta pe care am inceput-o in strada. Un an jumatate am cerut asta, acum am hotarat sa iesim. Va fi tot timpul civilizat. Eu stiu ce forta are PSD si ce se declanseaza in PSD cand le spunem sa iasa in strada. Acum au prins gustul.

Reporter: Nu a fost nici macar o singura violenta, nici un singur cuvant jignitor. Cine a vrut transformarea protestului?

Liviu Dragnea: Cine a dorit? Noi impotriva cui am protestat? Impotriva statului paralel. Astia au iesit, s-au organizat pusi de cei care ii finanteaza si incurajeaza. Sunt absolut convins ca in scurt timp vor iesi multe informatii la iveala. Cine ii plateste, prin ce, de ce ii plateste? In general, lucrurile astea se adeveresc. Nu a fost usor si a fost un miting legal, nu am facut un miting impotriva abuzurilor incalcand legea. Ei, de fapt, sustin un stat politienesc.

Reporter: A fost o hartie ca exista comandanti de detasament, o mare mizerie. Au fost lucruri iresponsabile. Erau anumite entitati, ONG, care spuneau ca vor veni sa ocupe piata inaintea dumneavoastra.

Liviu Dragnea: Teama nu mi-a fost, dar stiam ca se organizeaza si stiam ca sunt putini. Cu toate astea, ne-am organizat foarte bine, ca sa organizezi un asemenea miting, iti asumi responsabilitati uriase. Toti cei care am participat am avut o responsabilitate uriasa si sunt mandru de colegii mei si de cetateni ca nu au raspuns la provocari, pentru ca au fost provocati peste tot. Nu a baut nimeni alcool, nu a fost nimeni violent. Aseara am plecat la masina si am stat de vorba cu presa, dupa care am tot mers si erau patru sobolani care puneau intrebari, isi pun telefonul, inregistreaza si pun pe Facebook, cu mine mai erau 40 de oameni, erau totusi incarcati cu adrenalina, puteau fi nervosi – n-au patit nimic! Ce ar fi fost daca era invers? S-a vorbit de peturile care au fost in piata, am spus si aseara, au venit oameni de la sute de km, normal ca au baut apa, nu aveau ce sa faca cu acele bidoane! Noi am discutat cu primaria si o felicit pe Gabi Firea, le-am spus ca e imposibil sa nu fie peturi, intr-o jumatate de ora a fost curat. O felicit si pe doamna ministru de Interne, pentru ca au actionat profesionist.

Reporter: Se protesteaza impotriva statului paralel intr-un numar record. Ce urmeaza? Credeti ca presedintele va semna actul de revocare?

Liviu Dragnea: Eu am spus ieri ca noi suntem hotarati sa mergem pana la capat si cu normalizarea legilor justitiei, si a codurilor penale. Eu nu sunt prezicator si nu stiu ce face, dar daca va face greseala fatala sa nu puna in aplicare o decizie a CCR, se va face de ras peste tot in lume, aceasta incalcare grava pe noi nu o sa ne lase indiferenti. Nu ma intereseaza ca e vorba de Kovesi, putea sa fie Lazar, nu putem sa stam cu mainile in san. Aseara am pus intrebari, sa nu ma trezesc ca sunt de capul meu, pe noi ne-a interesat sa vedem care este dorinta tuturor. Vom utiliza tot ce avem la dispozitie civic, legal, constitutional, parlamentar.

Reporter: Se poate ajunge la suspendare?

Liviu Dragnea: Se poate ajunge la orice. Daca ne tot provoaca, am aratat aseara ca raspundem la toate provocarile si nu lasam lucrurile asa. Nu ne e frica. Daca acest om intelege ca e prizonierul statului paralel, e problema lui, dar nu putem lasa lucrurile asa. Ce ar insemna? Ca oricine vine si va da in cap, ca s-a dat liber la nerespectat. Trece cu masina pe rosu, fura, noi ce sa facem? Degeaba ne chinuim sa facem legile justitiei, degeaba au inceput judecatorii sa scoata adevarul la lumina, daca lasam nesanctionata o desconsiderare a CCR. Acum e tot la vedere, a incalcat Constitutia doamna Kovesi, iar ministrul Justitiei a cerut revocarea si a actionat in consecinta. Daca si domnul presedinte incalca Constitutia, si acolo actionam, indiferent de costurile electorale, ca nu putem sa fim ca Orban, casetofon, bagi caseta si spune ce trebuie, ca nu suntem partid fara personalitate, oameni care se afla in treaba. Situatia in care s-a ajuns cu aceste abuzuri nu ne mai da niciun grad de libertate sa facem vreun pas inapoi. Mai e nevoie sa venim o data? Venim si nu mai plecam. Stam pana rezolvam anumite lucruri. Ne mai plimbam prin Bucuresti. Ati spus bine, dupa ce a vazut mitingul aseara, i se mai pare caraghios presedintelui? Mai rade? Era rasul lui? Considera ca acest miting e de ras, atunci e ok! El nu stie decat de mitingurile neautorizate la care merge si pe care le-a solicitat public. Poporul nu inseamna 3000 de insi.

Reporter: De ce nu procedati ca Macovei? De ce atata incercare de dezbatere?

Liviu Dragnea: Macovei si Pruna, prin OUG? Ordonanta nu e ilegala. Este foarte pertinent, o sa ne gandim, sincer. E de luat in seama, pentru ca chiar astazi ma gandeam, tot ce am aprobat in Parlament, vorbim de legile care fac parte din programul de guvernare, le-au întarziat intr-o veselie, ba ataca Iohannis sau ataca PNL-USR, vine de la Curte, iar ataca, respinge Curtea, ataca iar sa treaca timpul, apoi o intoarce la Parlament. Doua legi fundamentale, legea achizitiilor publice si cea privind parteneriatul public privat au fost adoptate prin OUG. Am adoptat Fondul, se inghesuie sa atace la CCR. O sa vorbesc si cu domnul Tariceanu sa vedem cu o discutie asezata, e clar ca pe codurile penale vor ataca si o sa ne gandim serios.

Reporter: De ce credeti ca cei care contesta CCR o cultiva pana la paroxism?

Liviu Dragnea: Nu am cum sa va raspund, pentru ca am depasit perioada cand incercam sa gasesc firul logic. Sunt unii care daca vorbesti cu ei intre patru ochi, spun ca „e o nebunie, dar nu avem ce sa facem, ca ne spune Orban”. Ei nu cred in CCR, motivul e unul singur, sa intarzie punerea in aplicare a unor legi. Nu a venit niciunul sa imi spuna ca fac din convingere. Ce discutie sa mai purtam? Un partid serios sunt cei de la UDMR si cei de la minoritati. Daca cred intr-o lege, o sustin.

Reporter: Procesul dumneavoastra a venit exact inainte de alegerile din 2016, in incercarea de a face ca eticheta de penal sa se puna pe un anumit partid. Toate dosarele cad, pe elemente concrete facute foarte prost. Sentinta dumneavoastra a fost amanata, pentru ca se face o presiune uriasa asupra completului.

Liviu Dragnea: Eu stiu ca si inainte de prima amanare si a doua amanare au fost depuse niste concluzii din partea unor avocati, nu al meu, cu care nu am nici o legatura, fiind depuse cu o zi inainte de ziua deliberarii, sigur ca nu au avut timp sa analizeze aceste concluzii. Eu asta stiu, sunt informatii corecte, oficiale.

Reporter: Era „Oda Bucuriei” la un miting de protest? De ce?

Liviu Dragnea: Daca toate mitingurile ar fi perfecte, nu s-ar mai vorbi despre ele. Nu am avut regizori profesionisti, nu avem o echipa la partid, e primul miting de protest al PSD. Nu s-a auzit bine in piata, nu cred ca are cineva in Romania un asemenea sistem care sa poate sa duca sunetul pe strazi, e ceva foarte complicat. Cand se auzea, se auzea cu intarziere, dar toate vocile pareau schimbate, si a mea, a tuturor celor care au vorbit, trebuia sa vorbesti tare. Cred ca nu a facut nimeni asa ceva, acum s-ar putea ca cineva sa isi upgradeze. Numai Mircea Marian putea sa spuna ca nu ma certati, e un om violent, incita sa se vina la mine acasa, mi-a dat si adresa. Am facut o plangere penala, nu s-a intamplat nimic, nici macar nu au cheltuit o hartie sa zica „e al nostru, ce sa ii facem?” Sa se uite la televiziunile cu epoleti, ca acolo injura intr-o veselie!

Reporter: Apropo de inalta tradare, sunt mai multe operatiuni.

Liviu Dragnea: Domnul Orban a primit plangerea in plic.

Reporter: Credeti ca vor incerca o ultima contraofensiva? Ce conteaza ca au fost sute de mii de oameni in strada…

Liviu Dragnea: Nu stiu daca vor merge mai departe, dar pot sa va spun ca e o comanda foarte ferma, nu intamplator a fost pus Horodniceanu sa gestioneze interimar postul de sef DIICOT. A fost facuta coordonat, te mai tinem, fa ceva! Sper sa nu fie niciun procuror care sa riste atat de mult incat sa dea curs la aceasta dementa. Foarte multi procurori risca sa plateasca greu si cu usturime, pana acum nu incepuse ce a inceput de o perioada. Frica pe care o au ii face sa nu mai ia masuri de siguranta si sa nu mai aiba ratiune, pentru ca funia se apropie de par, unii incearca sa se departeze de aceasta zona otravita, gen Uncheselu care a fugit la Craiova, altii nu vor sa mai participe la aceste abuzuri transparente, sunt altii care de frica raman acolo ca amazoanele, pana cand moare simbolic si ultimul din statul paralel. Exista prevederi in Codul Penal clare care vor fi aplicate. Oamenii au inceput sa vorbeasca din diverse parchete, sunt destui care abia asteapta sa inceapa sa vorbeasca. Una peste alta, este comanda de la Iohannis, fara niciun fel de dubiu, vor Guvernul jos, vor sa nu ducem la capat ce a inceput sa produca efecte, dar miza principala e sa sparga coalitia pentru a nu finaliza codurile penale si legile securitatii nationale. Nu au nici o sansa sa ne infranga.

Reporter: De ce sunteti atat de convins?

Liviu Dragnea: Sunt convins ca nu mor fizic. Daca nu mor fizic, nu am nici o problema. Am fost tot timpul hotarat, numai ca am ales sa nu exhib hotararea in fiecare zi. Hotararea mea a produs rezultate, faptul ca s-au adoptat aceste legi si ca se intampla ce se intampla este in principal datorita hotararii mele. Sa nu credeti ca deputatii nostri ar fi rezistat sa voteze legile justitiei cand erau intr-o galerie de fotbal, cu tropaituri, urlete, cu furat microfon, au rezistat si au votat. Sa nu credeti ca ar fi rezistat in comisia in care s-au dezbatut legile justitiei cand era un personaj de la USR cu boxele date la maxim! Nu am nici un fel de ezitare, pentru ca nu mor, daca sunt in viata, le ducem la capat cu orice pret, pentru ca e singura fereastra de oportunitate pe care o avem in tara.

Reporter: In Washington Post apare suma pe care Soros o aloca programelor lui din diverse state. Simtiti aceasta presiune?

Liviu Dragnea: Sa ii vad acum daca mai spun ca nu sunt platiti de Soros! Omul spune ca da un miliard pe an ca sa faca ce le spune ei, omul, daca il platesti, canta, ca de-aia il platesti. Apar si suparari, probabil ca daca isi face productivitatea muncii de aici, s-ar putea sa taie din robinet.

Reporter: Nu considerati ca e imoral sa existe atatea ONG de utilitate publica?

Liviu Dragnea: Ba da. Mi se par foarte multe, dar poate gresesc. Cred ca Ministerul Muncii, de Finante trebuie sa faca o analiza, ca fiind de utilitate publica cred ca la un moment ar trebui sa se uite si Guvernul cum cheltuiesc banii. Stiu ca o sa tipe, dar luand bani publici… De ce s-ar supara cineva daca statul intreaba cum cheltui banii statului? De ce atata suparare ca vrea Guvernul sa prezinte o analiza despre pilonul 2? Asa si cu ONG-urile. Poate doar la Adrian Nastase a fost aceeasi intensitate de campanie profesionista, mizerabila cum e cea impotriva mea. O simt si eu, si partidul, si Guvernul, incercam sa le spunem civilizat, dar ferm, „cam ajunge”, ca au fost niste alegeri, s-au castigat niste alegeri care au produs un Guvern. Daca in continuare merg pe acelasi drum, nu stam cu mainile in san.

Reporter: Daca Iohannis fenteaza decizia?

Liviu Dragnea: E o bataie de joc. Din minutul in care s-a publicat decizia, orice ora constituie intarziere la presedintele Iohannis. Am auzit multe teorii. La Parlament lucrurile sunt bine definite, cand CCR a luat o decizie, prevederile se suspenda, ai 45 de zile sa modifici legea, daca nu, este eliminat din campul legislativ. La presedinte nu trebuie sa fii mare constitutionalist, decizia e obligatorie. Daca presedintele vrea sa batjocoreasca CCR si sa nu puna in aplicare decizia, ori are mana intoarsa din afara, ori este speriat de dosarul cu casele. Ca sa poti sa iti asumi o asemenea greseala fatala sa calci in picioare Constitutia, sa desconsideri o decizie a CCR, trebuie sa ai ceva care te blocheaza total. Daca asa se intampla, nu putem sa stam indiferenti si sa avem un presedinte care nu e el – bun, rau, macar sa fim siguri ca deciziile pe care le ia, asa le gandeste, nu asa le primeste!

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter