12.06.2018

Dan Nica (PSD): Prin tergiversarea aplicării deciziei CCR Iohannis devine tot mai mult un președinte neconstituțional

PSD

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, trage un semnal de alarmă cu privire la tergiversările șefului Statului de a aplica decizia CCR privind soluționarea conflictului dintre președinte și ministrul Justiției, subliniind că un refuz ar produce consecințe extrem de grave, atât la nivel național, cât și la nivel european.

Tergiversările Președintelui sunt complet nejustificate, iar fiecare zi care trece fără ca acesta să aplice decizia CCR îl apropie mai mult de statutul de președinte neconstituțional. Refuzul său ar genera consecințe grave atât în plan intern, cât și european. Un astfel de demers ar scoate România de pe harta țărilor cu democrații consolidate! Președintele ne spune, practic, că orice decizie a unei instanțe de judecată din România poate fi pusă în discuție, în loc să fie executată. Este un gest iresponsabil și un act de agresiune la adresa ordinii constituționale a României!”, subliniază Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD mai arată că ideea declanșării unei dezbateri publice pe tema deciziei CCR este un nonsens, de vreme ce Curtea este singura instituție abilitată să stabilească interpretarea corectă a Legii fundamentale.

Deciziile Curții nu pot face obiectul dezbaterilor publice. Deciziile CCR se execută! Cum să dezbați ceva ce este definitiv și irevocabil conform legii? Ne aflăm în fața unui precedent extrem de periculos, prin care însuși Președintele țării îndeamnă la nesupunerea în fața legilor și instanțelor judecătorești, doar pentru că o decizie nu este pe placul său.

Iar insinuarea Președintelui că se dorește afectarea independenței procurorilor reprezintă o acțiune gravă de intoxicare a opiniei publice, în condițiile în care motivarea CCR precizează explicit: <<Controlul Ministrului Justiției constă în verificarea eficienței manageriale, a modului în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu (...). Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmării penale și soluțiile penale>>”, mai arată Nica.

Urmărește-ne pe Facebook YouTube Twitter